<![CDATA[Värinautit - Värinautti-blogi]]>Sat, 16 Dec 2017 16:23:44 +0200Weebly<![CDATA[Talvilomabingo]]>Thu, 14 Dec 2017 20:05:35 GMThttp://varinautit.fi/blogi/talvilomabingo
Värinauttien lomabingo tulee taas!
Tällä kertaa pääset bongaamaan talvisia tapahtumia ja tekemisiä!

Värinautit toivottavat kaikille ihanaa ja ennen kaikkea värikästä talvea!
]]>
<![CDATA[Onnea satavuotiaalle Suomelle!]]>Sun, 03 Dec 2017 10:31:25 GMThttp://varinautit.fi/blogi/onnea-satavuotiaalle-suomelleVärinautit istuivat olohuoneen lattialla. Lattia on täynnä kirjoja ja lehtiä. Annu tutki Suomen karttaa ja Unna historiankirjaa. He olivat täysin uppoutuneita Suomeen. Siinä samassa Unna pomppasi pystyyn!

-Annu! Sano kolme asiaa, jotka sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Suomesta, Unna pyysi siskoltaan.
Annu nosti katseensa ylös luontokirjasta ja sanoi -Kielo, karhu ja koivu.

Unna kiiruhti keittiön pöydän ääreen, nappasi tussin käteensä ja ryhtyi töihin. Samaan aikaan Annu jäi listaamaan mielessään niitä satoja muita asioita, joita hänelle tuli Suomesta mieleen.

Myös Annu tarttui kynään ja alkoi miettiä riimipareja sanoille sauna, salmiakki ja suo, samalla kun Unnan musta tussi viuhui valkoisella paperilla hahmotellen kieloa, karhua ja koivua upouutta värityskuvaa varten. Heidän lahjansa satavuotiaalle Suomelle valmistui juuri ajoissa 100. itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Värinautit onnittelevat 100-vuotiasta Suomea!
Väritä värityskuva 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.
Kirjoita runo 100-vuotiaalle Suomelle.
Tutustu Suomeen kartta-, historia-, ja luontokirjojen avulla.
]]>
<![CDATA[Vuoden 2017 joulukalenteri]]>Wed, 29 Nov 2017 18:40:45 GMThttp://varinautit.fi/blogi/vuoden-2017-joulukalenteriPicture
Tässä muutama vinkki, miten ottaa vuoden 2017 joulukalenteri käyttöön luokkahuoneessa!

- Tee luokkahuoneeseen oma pieni postilaatikko, jonne joka aamu sujautat päivän kalenteriluukun.
- Arvo joka päivä yksi oppilas, joka saa hakea kyseisenä päivänä postin, eli sen päivän kalenterin luukun. Anna hänen myös värittää sen päivän kuva.

- Tehtävät voitte toteuttaa joka päivä yhdessä tai antaa kyseisen päivän oppilaan toteuttaa tehtävä. 
- Kurkkaa aina ennalta, jos kyseisen päivän tehtävään tarvitaan jotain erityistä, niin että se löytyy luokasta käden ulottuvilta.
- Kootka väritetyistä joulukalenterin sivuista yhteinen teos luokkahuoneen seinälle. 
- Muokkaa tehtäviä rohkeasti omalle luokalle sopiviksi. 
- Jaa kuva luokkanne joulukalenterista Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä #värinauttienjoulukalenteri

]]>
<![CDATA[Värinautit Alkuopetus-lehdessä]]>Mon, 20 Nov 2017 21:05:29 GMThttp://varinautit.fi/blogi/varinautit-alkuopetus-lehdessa

Väri-iloa Värinauteilta

Juttu on julkaistu alun perin Alkuopetus-lehden 2/2017 julkaisussa ja luvalla nyt myös Värinauttien blogissa.
 
Olemme työskennelleet Värinautteina taidekasvatuksen kentällä vuodesta 2010 lähtien. Näihin vuosiin on mahtunut paljon iloa, naurua, onnistumisen kokemuksia ja uuden oppimista. Tämän ajan olemme myös opiskelleet tai työskennelleet luokanopettajina. Värinautit-projekti on tuonut erilaisen tulokulman opettajan työhön ja antanut mahdollisuuden kokeilla ja luoda uutta oman rakkaan ammatin rinnalla. Alusta asti meille on ollut tärkeää tarjota laadukasta, kaikille ilmaista ja osallistavaa materiaalia jokaiselle lapselle ja tämä ajatus on vain korostunut luokanopettajan ammatissa toimimisen myötä. Värinauttien materiaali sopii loistavasti eskariin ja alakouluun mutta yhtä lailla myös käytettäväksi kotona vanhempien kanssa.
 
Oppiainerajat ylittävää taidekasvatusmateriaalia
 
Värinautit Annu ja Unna Autti sekä heidän kotikylänsä Utti asukkaineen on oma tuotoksemme. Värinauttien maailma on yhteisen ideoinnin ja prosessoinnin tulos, joka on täynnä mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia mehukkaita hahmoja, jonka avulla voidaan käsitellä monia erilaisia teemoja. Olemme tarkoituksella luoneet Värinauttien Uttia paikaksi, jossa tapahtuu asioita, jotka voisivat periaatteessa tapahtua ihan missä tahansa pienessä kylässä.
 
Nettisivuillamme julkaistava taidekasvatusmateriaali on monitaiteellista ja oppiainerajat ylittävää. Mona kirjoittaa materiaalimme tarinat ja Anni kuvittaa ne. Uutta materiaalia ideoimme jatkuvasti yhdessä. Lisäksi Utti on kuluneen seitsemän vuoden aikana kasvanut ja opimme itsekin jatkuvasti uusia asioita uttilaisista. Värinauttien maailmasta kirjoittaessa ja sitä kuvittaessa meidän on mahdollista antaa oman mielikuvituksemme lentää ja kirjoittaa tarinoita ja tehdä kuvia, jotka voimme jo vaikka heti seuraavana päivänä jakaa omien oppilaittemme kanssa luokkahuoneessamme. Tällä hetkellä Annin on helppo toteuttaa tätä omassa työssään ekaluokanopettajana, kun Mona puolestaan puntaroi, mitä Värinautti-materiaalia hän kääntäisi omalle luokalleen englanniksi.
 
Työssämme luokanopettajina käytämme aktiivisesti Värinauttien taidekasvatusmateriaalia, joka mahdollistaa oppiainerajat ylittävän työskentelyn. Luokanopettajana oleminen ja Värinautteus kulkevat elämissämme rinta rinnan. Kumpikin synnyttää ajatuksia ja ideoita toiseen. Värinautteus on kuluneen seitsemän vuoden aikana juurtunut syvälle sydämiimme. Se on toimintamalli, katsontakulma ja ajattelutapa, jonka keskiössä on lapsen osallisuus ja lapsilähtöisyys. Haluamme luoda mahdollisuuksia antaa lapsen oman kädenjäljen näkyä Värinauttityöskentelyssä. Värinauttien maailmaan liittyy vahvasti mielikuvituksen käyttö, ilo ja leikki sekä tietysti värit.
 
Taidenäyttely, värityskirjoja sekä ilmaista materiaalia verkossa
 
Värinautteina halusimme tarjota lapsille tilanteita, joissa hän olisi kokija ja toimija, tekijä ja nauttija. Tätä lähtökohtaa vaalien, olemme työskennelleet museopedagogeina, työpajan ohjaajina, näyttelyoppaina, leikittäjinä, juontajina, kirjailijoina ja kuvittajina. Lapsille suunnatun ja osallistavan taidenäyttelymme Kun yö värittää on kokenut Tampereella, Hämeenlinnassa, Espoossa, Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla yhteensä yli 24 000 lasta. Olemme myös julkaisseet kolme värityssatukirjaamme omakustanteina, sillä ne ovat olleet meille myös vuosien saatossa erittäin rakkaat projektit ja yhdistävät tarinoinnin ja värittämisen myös kansien väliin.
 
Olemme tietoisesti työskennelleet, tehneet taidetta ja luoneet taidekasvatusmateriaaliamme nimenomaan päivätyötämme ajatellen. Julkaisemme nettisivuillamme olevassa blogissa vuodenaikoihin, aakkosiin, numeroihin, koulun arkeen ja tiettyihin oppiaineisiin liittyvää materiaalia. Joulukalenterimme ilmestyy joka joulukuu ja viime kesälomalle loimme Värinauttien kesäbingon, jonka opettaja saattoi antaa kesälahjaksi lomille lähdettäessä. Toivomme, että materiaalimme saavuttaa luokanopettajat, jotka kaipaavat värikkäitä välipaloja tai monipuolista materiaalia perinteisen opetusmateriaalin rinnalle tai tilalle. Iloksemme materiaali onkin jo käytössä monessa luokkahuoneessa ympäri Suomea.
 
Vuoden 2017 alussa julkaistu Värinauttien Aakkoset on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa. Sen aakkosmateriaali on suunniteltu siten, että se palvelee koko alakoulua, mutta sopii erityisesti alkuopetukseen, sillä se esittelee jokaisen suomen kielen kirjaimen. Aakkosten ympärille kootut tehtävät sopivat puolestaan isompienkin oppilaiden kanssa käytettäviksi, sillä ne ottavat meitä jatkuvasti ympäröivät kirjaimet uudenlaiseen tarkasteluun. Lisäksi olemme yrittäneet ottaa uuden opetussuunnitelman mukana tulleet muutokset materiaalissamme. Siksi materiaalimme on yhä selkeämmin oppiainerajat ylittävää ja yrittää tarjota uusia tulokulmia opetettavien asioiden käsittelyyn. Pyrimme myös tuottamaan materiaalia teemakokonaisuuksien ympärille, jolloin ne tukisivat yhä enemmän monialaista oppimista.
 
Värinautit on meille toinen tapa ilmaista itseämme opettajantyömme rinnalla ja toivomme, että Värinauttien materiaali antaa mahdollisuuksia hypätä Värinauttien värikkään ja iloisen tarinan kyytiin myös muille luokanopettajille ympäri Suomea.
 
Vinkkejä koulun arkeen:
 
Värinauttien joulukalenteri luokan seinälle
 
Joka aamu joulukalenteripurkistamme poimittiin yhden oppilaan nimi. Sen jälkeen heijastimme Värinauttien joulukalenterin valkokankaalle ja avasimme yhdessä kyseisen päivän kalenteriluukun. Olin tulostanut päivän tehtävän jo ennen koulun alkua ja annoin sen sinä päivänä valitulle oppilaalle samalla kuin luin tarinan ääneen koko luokalle.
 
Oppilaalla oli sinä päivänä 10-15 minuuttia aikaa värittää ja täydentää kyseisen päivän kuva, kunnes se kiinnitettiin luokan seinällä rakentuvaan kalenteriin. Maanantaisin riitti aina luettavaa, sillä luimme silloin myös lauantaina ja sunnuntaina julkaistut tarinat ja kolme oppilasta pääsivät niinä päivinä puuhin. Seinäkalenteri valmistui pikkuhiljaa ja jokainen oppilas sai oman työnsä esille luokan seinälle.
 
Aakkosbongausta ympäristöopin tunnilla
 
Aakkoskävelylle voi lähteä vaikkapa ympäristöopin tunnilla tai viettää toiminnallisen äidinkielen tunnin kirjaimia harjoitellessa ensimmäisen luokan oppilaiden kanssa. Kävelylle lähdetään joko etsimään jotain tiettyä kirjainta tai tähän asti opittuja tai sitten voi “vapaabongata” kaikkia kirjaimia, joita eteen sattuu. Aakkosiahan on kaikkialla. Niitä on esimerkiksi mainoksissa, kylteissä, postilaatikoissa, taloyhtiöiden tauluissa, kaivonkansissa, ja puistonpenkin tussituksissa. Koulun pihaltakin löytyy jo muutamia ja koulun lähialueelta useita. Ryhmä voi käyttää opettajan puhelinta tai kuvata bongaukset koulun välineillä.
 
Aakkosbongauksen idea on matalankynnyksen taidekasvatusprojekti, jossa yhdistyvät liikunta, ulkoilu, valokuvaaminen, ympäristön tarkkailu ja vuorovaikutus. Katse tarkkailee kaikkea nähtyä ja samalla tulee tehtyä huomiota lähiympäristöstä. Värinauttien nettisivuilta löytyy lisää ideoita aakkosbongaukseen.
 
Anni Pöyhönen
Luokanopettaja, Helsinki
Mona Paalanen,
Luokanopettaja, Watford, Englanti

]]>
<![CDATA[Huii! Mörköjä!]]>Tue, 24 Oct 2017 19:16:15 GMThttp://varinautit.fi/blogi/huii-morkoja
Picture
Oletko nähnyt pimeässä mörköjä?
Kuulitko niiden liikkuvan?
Entä pimeässä puhuvan?
Haluaisitko tutustua niihin paremmin?
​Ehkä saada niistä ystävän?

Värinauttien hauska mörkö-materiaalia sisältää monipuolisia tehtäviä mörköihin liittyen. Lataa materiaali omaan käyttöösi ja lähde mörköseikkailuun!

Vuonna 2013 Värinautit tekivät ensimmäisen värityssatukirjansa nimeltä "Kun yö värittää". Samainen tarina rakentui vuoden 2013 elokuussa taidenäyttelyksi. Taidenäyttelyn yksi teos oli nimeltä "Mörköseinä", jota varten Anni piirsi yli kaksi tuhatta erilaista mörköä. Anni numeroi jokaisen mörön ja taidenäyttelyn kävijät pääsivät ne värittämään. Myöhemmin möröt pääsivät kansien väliin ja niistä taitettiin "Mörkökirja". Mörkökirja odottaa tällä hetkellä uutta painosta, mutta halusimme jakaa Värinauttien ystävien kanssa lempisivumme. Olkaa hyvä!
]]>
<![CDATA[Värinauttien numerot]]>Sun, 22 Oct 2017 10:41:20 GMThttp://varinautit.fi/blogi/varinauttien-numerotPicture
Värinauttien supersuosittu Värinauttien aakkoset sai jatkoa tänä syksynä, kun Värinauttien nettisivuilla julkaistiin Värinauttien numerot!

Myös tämä materiaali sisältää värityskuvat, tarinat ja monipuoliset tehtävät. Tällä kertaa keskiössä on numerot ja niiden tarkastelu monesta eri näkökulmasta. Kirjainten tapaan myös numerot ovat jatkuvasti läsnä arjessamme ja ne saavat monia eri merkityksiä kulttuurissamme. Värinauttien numerot mahdollistavat numeroiden monipuolisen käsittelyn.

Värinauttien numeroiden rinnalla julkaistiin myös  Värinauttien numerobongauksen lisätehtävät. Lisätehtävät koostuvat upeista koko sivun värityskuvista sekä pidemmistä tarinoista, joihin liittyy myös luetun ymmärtämisen tehtävät.

Värinauttien numerot on oppiainerajat ylittävä materiaali, jonka voi toteuttaa kokonaisuutena, tai josta voi poimia mieluisia tarinoita, värityskuvia ja tehtäviä äidinkielen, matematiikan, kuvaamataidon tunneille. Tai ehkä luokkanne seuraava monialainen oppimiskokonaisuus liittyy numeroihin!

Kerro kommenteissa omat kokemuksesi Värinauttien numeroiden materiaalista!

]]>
<![CDATA[Metsäretkelle]]>Fri, 25 Aug 2017 08:34:28 GMThttp://varinautit.fi/blogi/metsaretkelleJoko olet käynyt metsäretkellä? Tulosta aiheeseen sopiva värityskuva ja tarina, joiden avulla voit jatkaa aiheen käsittelyä kotona tai koulussa!
]]>
<![CDATA[Värinauttien nimilaput]]>Mon, 07 Aug 2017 19:58:23 GMThttp://varinautit.fi/blogi/varinauttien-nimilaputTulosta ja väritä tästä Värinauttien naulakkomerkit ja nimilaput ja ota käyttöön koulussa, kerhossa tai päiväkodissa!
]]>
<![CDATA[Värinauttien aakkoset osana opetusta]]>Fri, 04 Aug 2017 07:28:59 GMThttp://varinautit.fi/blogi/varinauttien-aakkoset-osana-opetustaPicture
Värinauttien aakkoset on materiaali, joka on suunniteltu monipuoliseen käyttöön. Vanhemmat, isovanhemmat tai kummit ja kaimat voivat tulostaa materiaalit ja käyttää niitä kotona lasten kanssa. Mutta yhtä lailla ne sopivat käyttöön koulussa, eskarissa kuin kerhoissakin.

Koulussa aakkoset ovat tärkeä osa 1. luokan opetusta ja siksi tämä materiaali sopii luontevasti 1.luokan käyttöön. Yhtä lailla materiaalia voi kuitenkin käyttää myös eskarilaisten kanssa, sillä tehtävistä löytyy paljon luovia ja leikkisiä lähestymistapoja kirjainten opiskeluun. Myös alakoulun muut luokat löytävät varmasti tehtävistä paljon kiinnostavia oppiainerajat ylittäviä tehtäviä, joista voi muokata omalle luokkatasolle sopivia.

Tai ehkäpä Värinauttien aakkoset onkin monialainen oppimiskokonaisuus koko koululle, jolloin viikon ajan kaikki koulun oppilaat ensimmäisestä kuudenteen käsittelevät suomen kielen kirjaimia monipuolisten, oppiainerajat ylittävien tehtävien avulla. Kirjainten merkitystä kun ei pidä unohtaa ensimmäisen luokan aakkosten opiskelun jälkeen!

Värinauttien aakkosten tavoitteena on mahdollistaa kokonaisvaltainen ja luova lähestymistapa kielemme kirjaimiin. Kirjaimista on moneksi, kuten tämän projektin aikana huomasimme.

Toivomme, että materiaalista on paljon iloa sinunkin arkeesi. Kuulisimme mielellämme kokemuksia joko sosiaalisessa mediassa @varinautit tai sähköpostitse info@varinautit.fi.

 Muutama käytännön vinkki vielä alla:

  1. Lataa itsellesi ”Tutustu Värinautteihin” –opas, jotta voit tutustua Annuun ja Unnaan paremmin.
  2. Tulostamalla Utin kartan voit helposti seurata, missä Annu ja Unna seikkailevat aakkostarinoissaan.
  3. Aakkostarinoissa mainitaan myös muita Utin asukkaita, joihin voi tutustua tulostamalla värityskuvat ja ”Tutustu Uttiin”-oppaan, jossa on jokaisesta Utin asukkaasta asukaskortti.
  4. Värinauttien aakkostarinat on saatavilla myös tavutettuina, joten niitä voi käyttää avuksi eriyttämisessä. Aakkostarinat ovat myös oiva kotiläksy. 
  5. Värinauttien aakkosista voi koota oman aapisen tulostamalla värityskuva- ja tarina-sivut.
  6. Aakkostarinoista kannattaa aina etsiä kaikki ne sanat, jotka alkaa kyseisellä kirjaimella. 
  7. Muista myös osallistua Aakkosbongaukseen!

]]>
<![CDATA[Reppu selkään ja menoksi]]>Mon, 31 Jul 2017 21:00:00 GMThttp://varinautit.fi/blogi/reppu-selkaanMitä perinteistä juhlaa Utissa vietetään elokuussa? Lue tarina ja väritä ihana värityskuva koulun alun kunniaksi!
Klikkaa kuvaa ja lataa itsellesi kaksisivuinen pdf-tiedosta. Muista, että voit tulostaa kuvan ja tarinan kaksipuolisena tai tulostaa vain kuvan ja lukea tarinan näytöltä!
]]>