<![CDATA[Värinautit - Värinautti-blogi]]>Mon, 19 Feb 2018 01:01:09 +0200Weebly<![CDATA[Lisätehtäviä Värinauttien aakkosiin]]>Sun, 18 Feb 2018 10:18:59 GMThttp://varinautit.fi/blogi/lisatehtavia-varinauttien-aakkosiinVärinauttien aakkoset on suursuosion saavuttanut materiaalikokonaisuus, joka sisältää värityskuvan ja tarinan jokaisesta suomen kielen kirjaimesta. Tämän lisäksi materiaaliin kuuluu opettajalle suunnattu tehtävämoniste, jossa on monialaisia tehtäviä. 

Oppilaille tarkoitettu värityskuva ja tarina on helppo ja hauska tapa tutustua suomen kielen kirjaimiin tai loistava lisätehtävä eri tilanteisiin. Nämä tehtäväsivut sopivat erinomaisesta myös eriyttämiseen, sillä niistä on saatavissa sekä tavutettu että ei-tavutettu versio tarinasta.

Kirjaimen värittäminen ja tarinan lukeminen ovat varmasti monelle tuttu työskentelytapa, mutta tässä blogitekstissä haluamme antaa muutaman idean, miten muuten materiaalia voi käyttää. Nämä ideat eivät ole maatamullistavia, vaan vinkkejä arkisiin oppimistilanteisiin, jotka ovat tarpeeksi yleisiä niin, että sopivat useimpien kirjainsivujen lisätehtäviksi.

  • Ympyröi tai alleviivaa tarinasta kaikki sanat, jotka alkavat kyseisellä alkukirjaimella. Kirjoita sanat vihkoosi ja valitse niistä muutama, joita käytät lauseissa. Kuinka monta sanaa löysit?
  • Piirrä pieni kuva tarinassa esiintyvistä samalla kirjaimella alkavista sanoista. Kirjoita kuvien alle sanat. Tästä muodostuu hauska kuvitettu sanakirjan sivu kyseisellä kirjaimelle alkavista sanoista. Voit lisätä myös muita samalla kirjaimella alkavia sanoja.
  • Jatka tarinaa. Lue tarina loppuun ja jatka tarinaa omaan vihkoosi. Mieti, mitä tarinan jälkeen voisi tapahtua.
  • Etsi tarinasta kaikki verbit, adjektiivit tai substantiivit. Kirjoita ne listaan vihkoosi.
  • Kirjoita kolme kysymystä, joihin löydät vastaukset tarinasta. Vaihda kysymyksiä kaverisi kanssa ja vastaa niihin kokonaisilla lauseilla. 
  • Piirrä kuva tarinan tapahtumista. 

Millaisia lisätehtäviä sinulla on ollut käytössä? Jaa ne Värinauttien kanssa jättämällä ideasi blogin kommentteihin!
Mukavia hetkiä Värinauttien aakkosten parissa!
]]>
<![CDATA[Talvinen värityskuva]]>Sat, 17 Feb 2018 13:41:10 GMThttp://varinautit.fi/blogi/talvinen-varityskuvaKaipaatko tekemistä talvipäiviin? Tulosta Värinauttien talvinen värityskuva ja nauti talvesta myös sisätiloissa!
]]>
<![CDATA[Ystäviä, kavereita, bestiksiä!]]>Wed, 07 Feb 2018 18:11:00 GMThttp://varinautit.fi/blogi/ystavia-kavereita-bestiksiaYstävänpäivän kunniaksi Värinautit julkaisevat kaksi uutta sanasokkeloa ja kehystä!
Toisesta voi etsiä ystävää tarkoittavia sanoja eli synonymeja, ja toisesta ystävää kuvailevia sanoja eli adjektiiveja.

Kehyksiin voit kirjoitta kaverille kirjeen tai piirtää vaikka kaverikuvan!
]]>
<![CDATA[Värikkäästi talvipakkasiin]]>Sun, 04 Feb 2018 20:27:07 GMThttp://varinautit.fi/blogi/varikkaasti-talvipakkasiinLue alta tarina, joka kertoo, miten Värinautit pukeutuvat talvipakkasiin! Se toimii toivottavasti hyvänä esimerkkinä siitä, miten tärkeää on pukeutua oikein!

​Lataa myös itsellesi talvivaatekehys, johon voit kirjoittaa oman tarinan tai runon. Tai ehkäpä piirtää kuvan omasta talvivaatetuskestasi!
]]>
<![CDATA[Talvivaatteita]]>Sun, 04 Feb 2018 16:40:14 GMThttp://varinautit.fi/blogi/talvivaatteitaOnko teilläkin hanskat ja pipot hukassa?

Tulosta hauska sanasokkelo, jonka kätköistä löydät 12 tärkeää talvivaatetta. Vaatteita etsiessä ja värittäessä voitte samalla jutella siitä, miten tärkeää talvella on pukeutua lämpimästä! Ja Värinauttien tapaan tietysti myös värikkäästi!
]]>
<![CDATA[Talvilomabingo]]>Thu, 14 Dec 2017 20:05:35 GMThttp://varinautit.fi/blogi/talvilomabingo
Värinauttien lomabingo tulee taas!
Tällä kertaa pääset bongaamaan talvisia tapahtumia ja tekemisiä!

Värinautit toivottavat kaikille ihanaa ja ennen kaikkea värikästä talvea!
]]>
<![CDATA[Onnea satavuotiaalle Suomelle!]]>Sun, 03 Dec 2017 10:31:25 GMThttp://varinautit.fi/blogi/onnea-satavuotiaalle-suomelleVärinautit istuivat olohuoneen lattialla. Lattia on täynnä kirjoja ja lehtiä. Annu tutki Suomen karttaa ja Unna historiankirjaa. He olivat täysin uppoutuneita Suomeen. Siinä samassa Unna pomppasi pystyyn!

-Annu! Sano kolme asiaa, jotka sinulle tulee ensimmäisenä mieleen Suomesta, Unna pyysi siskoltaan.
Annu nosti katseensa ylös luontokirjasta ja sanoi -Kielo, karhu ja koivu.

Unna kiiruhti keittiön pöydän ääreen, nappasi tussin käteensä ja ryhtyi töihin. Samaan aikaan Annu jäi listaamaan mielessään niitä satoja muita asioita, joita hänelle tuli Suomesta mieleen.

Myös Annu tarttui kynään ja alkoi miettiä riimipareja sanoille sauna, salmiakki ja suo, samalla kun Unnan musta tussi viuhui valkoisella paperilla hahmotellen kieloa, karhua ja koivua upouutta värityskuvaa varten. Heidän lahjansa satavuotiaalle Suomelle valmistui juuri ajoissa 100. itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Värinautit onnittelevat 100-vuotiasta Suomea!
Väritä värityskuva 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.
Kirjoita runo 100-vuotiaalle Suomelle.
Tutustu Suomeen kartta-, historia-, ja luontokirjojen avulla.
]]>
<![CDATA[Vuoden 2017 joulukalenteri]]>Wed, 29 Nov 2017 18:40:45 GMThttp://varinautit.fi/blogi/vuoden-2017-joulukalenteriPicture
Tässä muutama vinkki, miten ottaa vuoden 2017 joulukalenteri käyttöön luokkahuoneessa!

- Tee luokkahuoneeseen oma pieni postilaatikko, jonne joka aamu sujautat päivän kalenteriluukun.
- Arvo joka päivä yksi oppilas, joka saa hakea kyseisenä päivänä postin, eli sen päivän kalenterin luukun. Anna hänen myös värittää sen päivän kuva.

- Tehtävät voitte toteuttaa joka päivä yhdessä tai antaa kyseisen päivän oppilaan toteuttaa tehtävä. 
- Kurkkaa aina ennalta, jos kyseisen päivän tehtävään tarvitaan jotain erityistä, niin että se löytyy luokasta käden ulottuvilta.
- Kootka väritetyistä joulukalenterin sivuista yhteinen teos luokkahuoneen seinälle. 
- Muokkaa tehtäviä rohkeasti omalle luokalle sopiviksi. 
- Jaa kuva luokkanne joulukalenterista Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä #värinauttienjoulukalenteri

]]>
<![CDATA[Värinautit Alkuopetus-lehdessä]]>Mon, 20 Nov 2017 21:05:29 GMThttp://varinautit.fi/blogi/varinautit-alkuopetus-lehdessa

Väri-iloa Värinauteilta

Juttu on julkaistu alun perin Alkuopetus-lehden 2/2017 julkaisussa ja luvalla nyt myös Värinauttien blogissa.
 
Olemme työskennelleet Värinautteina taidekasvatuksen kentällä vuodesta 2010 lähtien. Näihin vuosiin on mahtunut paljon iloa, naurua, onnistumisen kokemuksia ja uuden oppimista. Tämän ajan olemme myös opiskelleet tai työskennelleet luokanopettajina. Värinautit-projekti on tuonut erilaisen tulokulman opettajan työhön ja antanut mahdollisuuden kokeilla ja luoda uutta oman rakkaan ammatin rinnalla. Alusta asti meille on ollut tärkeää tarjota laadukasta, kaikille ilmaista ja osallistavaa materiaalia jokaiselle lapselle ja tämä ajatus on vain korostunut luokanopettajan ammatissa toimimisen myötä. Värinauttien materiaali sopii loistavasti eskariin ja alakouluun mutta yhtä lailla myös käytettäväksi kotona vanhempien kanssa.
 
Oppiainerajat ylittävää taidekasvatusmateriaalia
 
Värinautit Annu ja Unna Autti sekä heidän kotikylänsä Utti asukkaineen on oma tuotoksemme. Värinauttien maailma on yhteisen ideoinnin ja prosessoinnin tulos, joka on täynnä mahdollisuuksia ja mielenkiintoisia mehukkaita hahmoja, jonka avulla voidaan käsitellä monia erilaisia teemoja. Olemme tarkoituksella luoneet Värinauttien Uttia paikaksi, jossa tapahtuu asioita, jotka voisivat periaatteessa tapahtua ihan missä tahansa pienessä kylässä.
 
Nettisivuillamme julkaistava taidekasvatusmateriaali on monitaiteellista ja oppiainerajat ylittävää. Mona kirjoittaa materiaalimme tarinat ja Anni kuvittaa ne. Uutta materiaalia ideoimme jatkuvasti yhdessä. Lisäksi Utti on kuluneen seitsemän vuoden aikana kasvanut ja opimme itsekin jatkuvasti uusia asioita uttilaisista. Värinauttien maailmasta kirjoittaessa ja sitä kuvittaessa meidän on mahdollista antaa oman mielikuvituksemme lentää ja kirjoittaa tarinoita ja tehdä kuvia, jotka voimme jo vaikka heti seuraavana päivänä jakaa omien oppilaittemme kanssa luokkahuoneessamme. Tällä hetkellä Annin on helppo toteuttaa tätä omassa työssään ekaluokanopettajana, kun Mona puolestaan puntaroi, mitä Värinautti-materiaalia hän kääntäisi omalle luokalleen englanniksi.
 
Työssämme luokanopettajina käytämme aktiivisesti Värinauttien taidekasvatusmateriaalia, joka mahdollistaa oppiainerajat ylittävän työskentelyn. Luokanopettajana oleminen ja Värinautteus kulkevat elämissämme rinta rinnan. Kumpikin synnyttää ajatuksia ja ideoita toiseen. Värinautteus on kuluneen seitsemän vuoden aikana juurtunut syvälle sydämiimme. Se on toimintamalli, katsontakulma ja ajattelutapa, jonka keskiössä on lapsen osallisuus ja lapsilähtöisyys. Haluamme luoda mahdollisuuksia antaa lapsen oman kädenjäljen näkyä Värinauttityöskentelyssä. Värinauttien maailmaan liittyy vahvasti mielikuvituksen käyttö, ilo ja leikki sekä tietysti värit.
 
Taidenäyttely, värityskirjoja sekä ilmaista materiaalia verkossa
 
Värinautteina halusimme tarjota lapsille tilanteita, joissa hän olisi kokija ja toimija, tekijä ja nauttija. Tätä lähtökohtaa vaalien, olemme työskennelleet museopedagogeina, työpajan ohjaajina, näyttelyoppaina, leikittäjinä, juontajina, kirjailijoina ja kuvittajina. Lapsille suunnatun ja osallistavan taidenäyttelymme Kun yö värittää on kokenut Tampereella, Hämeenlinnassa, Espoossa, Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla yhteensä yli 24 000 lasta. Olemme myös julkaisseet kolme värityssatukirjaamme omakustanteina, sillä ne ovat olleet meille myös vuosien saatossa erittäin rakkaat projektit ja yhdistävät tarinoinnin ja värittämisen myös kansien väliin.
 
Olemme tietoisesti työskennelleet, tehneet taidetta ja luoneet taidekasvatusmateriaaliamme nimenomaan päivätyötämme ajatellen. Julkaisemme nettisivuillamme olevassa blogissa vuodenaikoihin, aakkosiin, numeroihin, koulun arkeen ja tiettyihin oppiaineisiin liittyvää materiaalia. Joulukalenterimme ilmestyy joka joulukuu ja viime kesälomalle loimme Värinauttien kesäbingon, jonka opettaja saattoi antaa kesälahjaksi lomille lähdettäessä. Toivomme, että materiaalimme saavuttaa luokanopettajat, jotka kaipaavat värikkäitä välipaloja tai monipuolista materiaalia perinteisen opetusmateriaalin rinnalle tai tilalle. Iloksemme materiaali onkin jo käytössä monessa luokkahuoneessa ympäri Suomea.
 
Vuoden 2017 alussa julkaistu Värinauttien Aakkoset on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa. Sen aakkosmateriaali on suunniteltu siten, että se palvelee koko alakoulua, mutta sopii erityisesti alkuopetukseen, sillä se esittelee jokaisen suomen kielen kirjaimen. Aakkosten ympärille kootut tehtävät sopivat puolestaan isompienkin oppilaiden kanssa käytettäviksi, sillä ne ottavat meitä jatkuvasti ympäröivät kirjaimet uudenlaiseen tarkasteluun. Lisäksi olemme yrittäneet ottaa uuden opetussuunnitelman mukana tulleet muutokset materiaalissamme. Siksi materiaalimme on yhä selkeämmin oppiainerajat ylittävää ja yrittää tarjota uusia tulokulmia opetettavien asioiden käsittelyyn. Pyrimme myös tuottamaan materiaalia teemakokonaisuuksien ympärille, jolloin ne tukisivat yhä enemmän monialaista oppimista.
 
Värinautit on meille toinen tapa ilmaista itseämme opettajantyömme rinnalla ja toivomme, että Värinauttien materiaali antaa mahdollisuuksia hypätä Värinauttien värikkään ja iloisen tarinan kyytiin myös muille luokanopettajille ympäri Suomea.
 
Vinkkejä koulun arkeen:
 
Värinauttien joulukalenteri luokan seinälle
 
Joka aamu joulukalenteripurkistamme poimittiin yhden oppilaan nimi. Sen jälkeen heijastimme Värinauttien joulukalenterin valkokankaalle ja avasimme yhdessä kyseisen päivän kalenteriluukun. Olin tulostanut päivän tehtävän jo ennen koulun alkua ja annoin sen sinä päivänä valitulle oppilaalle samalla kuin luin tarinan ääneen koko luokalle.
 
Oppilaalla oli sinä päivänä 10-15 minuuttia aikaa värittää ja täydentää kyseisen päivän kuva, kunnes se kiinnitettiin luokan seinällä rakentuvaan kalenteriin. Maanantaisin riitti aina luettavaa, sillä luimme silloin myös lauantaina ja sunnuntaina julkaistut tarinat ja kolme oppilasta pääsivät niinä päivinä puuhin. Seinäkalenteri valmistui pikkuhiljaa ja jokainen oppilas sai oman työnsä esille luokan seinälle.
 
Aakkosbongausta ympäristöopin tunnilla
 
Aakkoskävelylle voi lähteä vaikkapa ympäristöopin tunnilla tai viettää toiminnallisen äidinkielen tunnin kirjaimia harjoitellessa ensimmäisen luokan oppilaiden kanssa. Kävelylle lähdetään joko etsimään jotain tiettyä kirjainta tai tähän asti opittuja tai sitten voi “vapaabongata” kaikkia kirjaimia, joita eteen sattuu. Aakkosiahan on kaikkialla. Niitä on esimerkiksi mainoksissa, kylteissä, postilaatikoissa, taloyhtiöiden tauluissa, kaivonkansissa, ja puistonpenkin tussituksissa. Koulun pihaltakin löytyy jo muutamia ja koulun lähialueelta useita. Ryhmä voi käyttää opettajan puhelinta tai kuvata bongaukset koulun välineillä.
 
Aakkosbongauksen idea on matalankynnyksen taidekasvatusprojekti, jossa yhdistyvät liikunta, ulkoilu, valokuvaaminen, ympäristön tarkkailu ja vuorovaikutus. Katse tarkkailee kaikkea nähtyä ja samalla tulee tehtyä huomiota lähiympäristöstä. Värinauttien nettisivuilta löytyy lisää ideoita aakkosbongaukseen.
 
Anni Pöyhönen
Luokanopettaja, Helsinki
Mona Paalanen,
Luokanopettaja, Watford, Englanti

]]>
<![CDATA[Huii! Mörköjä!]]>Tue, 24 Oct 2017 19:16:15 GMThttp://varinautit.fi/blogi/huii-morkoja
Picture
Oletko nähnyt pimeässä mörköjä?
Kuulitko niiden liikkuvan?
Entä pimeässä puhuvan?
Haluaisitko tutustua niihin paremmin?
​Ehkä saada niistä ystävän?

Värinauttien hauska mörkö-materiaalia sisältää monipuolisia tehtäviä mörköihin liittyen. Lataa materiaali omaan käyttöösi ja lähde mörköseikkailuun!

Vuonna 2013 Värinautit tekivät ensimmäisen värityssatukirjansa nimeltä "Kun yö värittää". Samainen tarina rakentui vuoden 2013 elokuussa taidenäyttelyksi. Taidenäyttelyn yksi teos oli nimeltä "Mörköseinä", jota varten Anni piirsi yli kaksi tuhatta erilaista mörköä. Anni numeroi jokaisen mörön ja taidenäyttelyn kävijät pääsivät ne värittämään. Myöhemmin möröt pääsivät kansien väliin ja niistä taitettiin "Mörkökirja". Mörkökirja odottaa tällä hetkellä uutta painosta, mutta halusimme jakaa Värinauttien ystävien kanssa lempisivumme. Olkaa hyvä!
]]>