Vinkkejä Värinauttien materiaalin käyttöön
Värinautit tykkäävät tarkastella asioita eri näkökulmista. He tykkäävät tuoda esille sitä, miten asiat näyttävät erilaisilta ja eri värisiltä riippuen siitä, mistä näkökulmasta niitä tarkastelee. Tämä näkyy hyvin Värinauttien muotokuvaprojektissa, joka toteutettiin vuonna 2013 osana yliopisto-opintoja. Sen tavoitteena oli tuoda sanataidetta yksinkertaisella tavalla peruskoulun äidinkielen ja kuvataiteen tunneille ja samalla tarkastella Utin asukkaita eri näkökulmista. Niinpä lähdimme toteuttamaan muotokuvia Utin asukkaista. Perinteisen kuvamuotokuvan rinnalle loimme uuden tyyppisen muotokuvamallin, jonka kumpusi sanataiteesta. Halusimme pohtia, miten esittää ihmisen muotokuva käyttäen avuksi vain sanoja. Kutsumme tuota muotokuvaa sanamuotokuvaksi.
Projektin aikana Mona vieraili kahdeksassa eri peruskoulussa ja toteutti sana- ja kuvamuotokuvia eri luokkien kanssa. Mukana oli luokkia 1-6. luokkaan. Sanamuotokuvan käsite vaati avaamista kaikkien luokkien kanssa, kun taas kuvamuotokuva oli lapsille entuudestaan tuttu. Tästä syystä sanamuotokuvat tuottivat aluksi hankaluuksia, mutta lapsien luovuus ja uskaliaisuus ovat tällaisten tehtävien kumakiviä ja ne mahdollistivat myös tämän projektin. Lopputulokset olivat hyvin yksilöllisiä ja ne todella toivat esille sen, miten erilailla ihmistä voi kuvata. Ohjeet ja materiaalit muotokuvien tekoon löytyvät "Tutustu Uttiin" -oppaasta. Suosittelen aluksi keskustelemaan muotokuvista ja kertomaan sanamuotokuvasta, jossa ei siis käytetä avuksi piirtämistä, mielellään ei edes viivoja. Käytimme muotokuvissa A5-kokoista kartonkia ja kannustimme oppilaita tekemään luonnoksen ennen kuin he ryhtyivät virallisen muotokuvan tekoon. Uskon, että muotokuvaprojekti soveltuu hyvin osaksi kuvataiteen, sanataiteen ja äidinkielen opetusta ja antaa mahdollisuuden erilaisten teemojen läpikäyntiin. Mukavia hetkiä muotokuvien parissa!
0 Comments
Leave a Reply. |
KirjoittajatVärinauttien tekijät luokanopettajat Mona ja Anni jakavat vinkkejä ja ideoita, miten Värinauttien materiaalista saa kaiken irti! Kysy ja kommentoi osoitteesa info@varinautit.fi Palautteesi on meille arvokasta! Arkisto
January 2019
Hakusanat
All
|